Cum ma ajuta lenea?

Share Button

Mi-e tare drag sa vorbesc cu adolescentii. Sunt la varsta cand trec prin transformari profunde, au o gramada de intrebari si foarte putine certitudini, si sunt adesea atat de fragili, incat nu stiu cum sa-si ascunda mai bine propria vulnerabilitate. E varsta cand poti face atat de usor o diferenta, normalizand ceea ce se intampla, dandu-le incredere si usurandu-le „durerile de crestere”.

L-am intrebat pe unul dintre adolescentii cu care lucrez care este Superputerea lui. „Lenea”, mi-a spus. Ca sa stiti, Superputerile nu se desfiinteaza, ci trebuie stapanite si folosite. Ca in metafora aceea, „Cum sa-ti dresezi dragonul”, dar asta e alta poveste…
„De ce tocmai lenea, cu ce te ajuta?” Asa ca am incercat sa intelegem lenea, cu partile ei bune si cu cele mai putin bune. In doze mari, lenea te blocheaza pe loc si te face sa nu incepi nimic, sa nu dai curs nici macar lucrurilor care iti aduc bucurie sau te fac fericit. Daca nu o dozezi bine, risti sa te stapaneasca ea pe tine si sa te faca sa ratezi toate ocaziile. Ca Superputere, dozata bine, lenea iti arata de fiecare data care e cantitatea exacta de efort pe care e necesar sa o faci ca sa iti atingi obiectivele. Nici mai mult, nici mai putin efort decat trebuie.

retete culinare

Am stabilit impreuna ca tot ceea ce are de facut pentru a-si stapani Superputerea e sa lucreze la acordarea unui instrument de masura interior, care ii va transmite cu precizie de fiecare data, cat efort trebuie sa faca. Apoi, cu aceasta Superputere, chiar daca isi stabileste obiective ceva mai mari, nu e in pericolul sa faca eforturi inutile. Ce face un adolescent cu timpul si energia castigate astfel? Le poate folosi facand lucruri care il pasioneaza si il relaxeaza, simtindu-se usurat ca are asigurat capitolul „lucruri care trebuie facute”.

Ca o mica completare, lenea la copii si adolescenti nu e niciodata doar lene. Plictiseala, lenea, starile de oboseala, somnolenta sau lipsa de interes sunt simptome frecvente in perioada adolescentei, deranjante de cele mai multe ori pentru cei din jur, dar si pentru adolescent, care nu intelege ce i se intampla. Se pot datora schimbarilor hormonale sau „angoasei de crestere”. Pentru unii adolescenti valtoarea propriilor schimbari e atat de mare, incat, ca sa poti iesi intreg din ea, ajuta mult sa poti vorbi cu cineva care intelege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.