Cum se spala bani de catre firmele de Brokeraj

Share Button

spalare de bani brokerTot se vorbeste zilele astea de brokerul Cristian Sima, care a pagubit cativa clienti cu sume foarte mari de bani. El spune ca a pierdut banii la bursa, dar putea foarte bine si sa ii piarda intentioant.

La bursa cand cineva castiga altcineva pierde, la fel daca cineva a pierdut multi bani, altcineva a castigat bani, nimic nu se pierde definitiv, si banii nu apar asa din neant.

Mie mi-a atras atentia din scrisorile lui Cristian sima, un pasaj in care spune foarte clar ca va incerca sa dea banii celor care il reclama, si apoi in alt pasaj spune ca unii clienti si-au retras din timp banii. Apoi politia Sibiu anunta ieri ca nimeni nu a depus nici o plangere impotriva lui Cristian Sima si nu existe motive ca acesta sa fie anchetat sau urmarit de catre politie.

Daca tot sunt atatia oameni care au pierdut multi bani de ce nu depune nimeni nici o plangere? Sunt sigur ca au un motiv, nu stiu cati bani au investit fiecare la bursa, si nici cifrele din presa nu le iau de bune.

Un motiv destul de plauzibil ar fi acela ca la unii dintre acesti jucatori la bursa sursa banilor nu este tocmai onesta, si ca de fapt prin bursa incearca sa isi spele banii, sa ii faca din negri albi. Si daca persoanele respective au ceva probleme cu sursa banilor, nu cred ca ar fi destul de tampiti sa se duca singuri la politie si procuratura si acestia sa incepe sa intrebe si sa ancheteze despre sursa banilor.

Si cum printre pagubiti se afla si multi politicieni, persoane ce au avut sau au diferite functii in administratie, este fosibili ca o parte din bani sa fi avut drept sursa mita, si va dati seama ca o astfel de ancheta ar putea sa ii faca vecini cu SOV si Nastase.

O alta ipoteza este ca unii dintre pagubiti nu si-au declarat veniturile la fisc si nu si-au platit impozitele si taxele aferente, iar o ancheta ar scoate in evidenta si acest lucru.

Daca cineva va dori sa faca o reclamatie, Cristian Sima va sti ca omul respectiv nu are ce sa ascunda, sau nu ii este teama de consecinte si ii va da banii si astfel se opreste si ancheta, iar cei care nu vor reclama vor prefera sa piarda banii dar sa stea mai linistiti.

Sia cum despre spalarea de bani si spagi prin intermediul firmelor de brokeraj, ceea ce afirm este doar o ipoteza, dar plauzibil.

Sa spunem ca X vrea sa ii dea o spaga in mod legal lui Y, amandoi activeaza la bursa, Y cumpara actiuni la diferite firme la pretul pietii sa zicem 1 euro pe actiune, apoi le scoate la vanzare pe bursa la un pret mai mare sa zicem cu 20%, 1,2Euro pe actiune, pretul fiind peste media pietii nu vor fi prea multi doritori, actiunile vor fi cumparate de persoana X, si in cateva zile Y a facut un profit de 20% reprezentand de fapt o spaga data indirect. Dupa cateva zile persoana X vinde actiunile la pretul pietii care in mod normal este cu 20% mai mic decat pretul platit de el si inregistreaza o pierdere de 20% care reprezinta defapt spaga data lui Y pentru anumite servicii.

Si totul este perfect legal si aparent transparent pe bursa, si niciunul din cei doi nu poate fi acuzat de nimic, pentru ca pe bursa tu nu stii cine este cumparatorul si nici vanzatorul.

Si asa bani negri devin albi si domnul spagar poate dovedi ca a facut po avere frumoasa jucand la bursa,  nu conteaza ca nu se pricepe la bursa, spune ca brokerul sau Sima la sfatuit cum sa castige si a castigat peste noapte 1 milion de Euro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.