Avem ca premier un om tare bun şi, din păcate, prea puţini o ştiu”: Cioloș a îmbrăcat copiii din Jilava și Ferentari, dar niciunul nu știe asta, „căci așa a fost înțelegerea

dacian ciolos
Share Button

De obicei evit sa scriu ceva despre politicieni, nu am scris niciodata pana acum de vreo actiune „de binefacere” facuta de politicieni. Dar sincer m-ai impresionat mai multe gesturi simple ale premierului Ciolos. Sunt gesturi firesti pentru oricare om normal, dar ceva foarte rar in randul politicienilor romani.

Nu stiu cat de bun este ca premier, nu am fost acolo sa vad cum gandeste, ce si cum vorbeste si cat de repede trece de la vorbe la fapte.

Aceasta poveste spusa de fostul consilier pentru integrare socială și problemele romilor în Cabinetul Cioloș, Valeriu Nicolae, despre o întâmplare de iarna trecută merita povestita.

Nicolae își amintește că în ajunul Crăciunului, anul trecut, a primit un telefon, iar interlocutorul, cu un accent ardelean, i-a indicat să meargă la biroul său, unde va găsi „niste pachete” pe care să le împartă copiilor nevoiași.

Neștiind de la început cu cine vorbește, fostul consilier încearcă să se lămurească întrebând care birou, nici prin gând netrecându-i că ar putea fi “The Dacian”.

– Salut, ce faci? 

– Bine.

– Eşti încă în Bucureşti?

– Da…

– Lucrezi şi zilele astea?

– Da. Sînt deja un pic confuz. Are un accent de ardelean care îmi este vag cunoscut.

– Am nişte pachete în biroul de lîngă biroul meu, poţi să le iei să le dai copiilor care au nevoie.

Am cărat, cu vreo două ore în urmă, de la subsolul unei librării, vreo 50 de pachete de la Shoe Box pe care plănuiesc să le duc în Jilava. Librarul era turc şi nu avea accent ardelean, m a ajutat să car pachetele la maşină şi sigur ştie că nu mai am loc în autoturism. Sînt chiar confuz, sînt trezit de la 6 şi am prestat la cărat pachetele vreo 45 de minute. Maşina mea e plină ochi.

– Care birou? Mă gîndesc să îi zic că la noi se zice pivniţă, nu birou, dar mă abţin. Cu greu. O pauză.

– Sunt Dacian.

– Care Dacian?

– Dar cîţi Dacieni ştii? Încet-încet, se încălzeşte neuronul. Piticii sînt fericiţi, aşa că mă scap protocolar:

Aaaaaa – The Dacian? Rîde. Îmi zice că vrea să doneze nişte bani pentru puştii care au nevoie – îndeajuns cît să rezolv nevoile de iarnă pentru vreo douăzeci de puşti.

Mă ofer galant să îl împrumut de cîţi bani este nevoie, nu de alta, dar nu avem cum să ne vedem, că el o arde prin Ar­deal. Pînă la urmă, îşi donează, practic, tot salariul. Rîd şi îi spun că pot să joc rolul Isaurei. Şi că presa o să poată scrie că ţiganii îl au la mînă pe prim-ministru, care le datorează zeci de milioane. E Crăciun şi am face fericite o mulţime de televiziuni care ar putea să aibă ditamai „ştirile şocante“. Rîde şi el”, povestește Valeriu Nicolae despre gestul premierului.

Din banii donați de Dacian Cioloș au fost cumpărate mai multe haine de iarnă pentru copiii din Jilava și Ferentari.

Nu ştie nici unul asta, căci aşa a fost înţelegerea”, spune fostul său consilier după mai bine de jumătate de an de la această întâmplare fericită pe copiii care nu au tremurat de frig încă o iarnă.

 

Probabil o să se bosumfle că am scris aici. Dacă aş verifica cu el, cel mai probabil mi-ar spune că nu ar vrea, dar că nici nu poate să-mi impună ce să scriu şi ce să nu scriu. Avem ca premier un om tare, tare bun şi, din păcate, prea puţini o ştiu”, conchide Valeriu Nicolae.

Materiale preluate din ce textul scris pe dilemaveche.ro de Valeriu Nicolae – activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

sursa: http://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/oxford-premierul-si-isaura

M-as bucura foarte mult ca din toamna tot el sa conduca guvernul, cred ca este cel mai bun premier pe care l-a avut Romania din 1990 pana astazi. Nu este premierul ideal, dar daca ne uitam printre liderii de azi nu cred ca gasim altul mai bun decat el.

Apare un contrast puternic intre el si restul politicienilor vizibilie, mai sunt unii de calitate dar ei au dezavantajul ca nu stiu cum se mananca politica, nu se pricep la administratie si la alte chestii din astea care ar fi necesare unui lider de guvern.

Poate ne face o surpriza si din toamna ramane tot el premier, dar ma indoiesc ca politicienii nostri ar lasa sa se intample asta, sunt deje ingroziti de normalitatea lui Ciolos, ei realizeaza ca ei nu ar putea fi asa, iar oamenii au inceput sa ii compare cu Ciolos, iar toate bubele lor sunt mult mai vizibile.

One comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.