Cum Renunțarea la Fumat Modifică Microbiota Intestinală si contribuie la cresterea in greutate.

Este bine cunoscut faptul că renunțarea la fumat are numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea funcției plămânilor până la reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer. Cu toate acestea, o nouă cercetare aduce o perspectivă nouă și fascinantă: modul în care renunțarea la fumat poate afecta microbiota intestinală si astfel contribuie la cresterea in greutate.

Un studiu recent intitulat „Renunțarea la fumat modifică microbiota intestinală: perspective din investigațiile cantitative pe probe de fecale umane folosind FISH” a dezvăluit că microbiota intestinală – miliardele de bacterii care trăiesc în sistemul nostru digestiv – este substantial modificată după ce o persoană renunță la fumat.

Echipa de cercetători, condusă de Luc Biedermann, a analizat probe de scaun de la subiecți sănătoși care au renunțat la fumat într-o perioadă de observație de 9 săptămâni. Au comparat aceste probe cu cele provenite de la fumători și nefumători.

Rezultatele studiului au arătat că microbiota intestinală s-a schimbat semnificativ după renunțarea la fumat. În special, cercetătorii au observat o creștere a numărului de bacterii din fila Firmicutes (inclusiv Clostridium coccoides, Eubacterium rectale și subgrupul Clostridium leptum) și Actinobacterii (inclusiv bacterii HGC și Bifidobacteria). În același timp, au observat o scădere a Bacteroidetes (inclusiv Prevotella spp. și Bacteroides spp.) și Proteobacterii (inclusiv subgrupurile β și γ ale Proteobacterii).

Aceste schimbări pot avea consecințe importante. Microbiota intestinală joacă un rol crucial în sănătatea noastră generală, inclusiv în metabolism, imunitate și chiar în starea noastră de spirit. De asemenea, schimbările în microbiota intestinală pot fi asociate cu modificări în greutate după renunțarea la fumat.

De asemenea, cercetătorii au sugerat că aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă. Fumatul a avut efecte divergente asupra evoluției acestor boli, iar schimbările în microbiota intestinală ar putea oferi unele indicii despre de ce se întâmplă acest lucru.

Deci, dacă sunteți pe cale să renunțați la fumat, țineți cont de faptul că acest lucru nu numai că vă va îmbunătăți sănătatea

plămânilor și a inimii, dar ar putea avea, de asemenea, beneficii neașteptate pentru microbiota dvs. intestinală. În cele din urmă, această cercetare subliniază cât de interconectate sunt aspectele diferite ale sănătății noastre și cât de mult putem învăța încă despre beneficiile renunțării la fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.