Despre Clujul medieval

clujul medieval
Share Button

Istoria Clujului se întinde mult mai departe în istorie decât ne putem noi imagina. Primele semne ale unei așezări pe teritoriul actualului oraș datează din neolitic, cu 6.000 – 5.500 de ani înaintea erei noastre. Aceasta este fapt cea mai veche așezare descoperită în Transilvania. Semne ale acesteia au fost descoperite în Gura Baciului, lângă Suceag, dar și în cartierul Mănăștur sau zona străzii Memorandumului.

Romanii au fost însă cei care au dat cu adevărat startul istoriei acestui oraș, când Traian a întemeiat aici o așezare de coloniști numită Napoca. Această așezare datează din anul 107 și a avut parte de o dezvoltare înfloritoare datorită poziției  sale avantajoase. Încet-încet, romanii au populat întregul județ al Clujului de astăzi, care a fost locuit în continuare și după retragerea acestora la sud de Dunăre în anul 275 după Hristos.

Prima organizare statală a orașului a fost voievodatul lui Gelu, care însă a fost cucerit de unguri și inclus în Voievodatul Transilvaniei, făcând parte din regatul ungar. Așezarea a avut parte de mai multe evenimente neplăcute, care au dat peste cap viața liniștită a locuitorilor. Unul dintre acestea a fost și invazia tătarilor din 1241, care au cucerit cetatea, provocându-i avarii semnificative și scăzându-i importanța militară.

clujul medieval

Cu aproape un secol mai târziu, în 1316, Clujul primește titlul de oraș, o dată cu mai multe privilegii și libertăți, printr-un decret al lui Carol Robert de Anjou. În 1437 are loc răscoala de la Bobâlna, unde clujenii îi ajută pe răsculați, motiv pentru care un an mai târziu este asediat, cucerit și lipsit de privilegii, care însă urmau a fi restituite pe timpul domniei lui Iancu de Hunedoara.

Secolul XV aduce Clujului o perioadă de înflorire a meștegurilor și negustoriei, precum și o primă atestare a învățământului public, în 1409. Fiul lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, se naște în 1443 la Cluj. Viitorul rege al Ungariei are un rol important în dezvoltarea orașului și mai ales la creșterea profiturilor din meșteșugărit.

Clujul intră în 1541 în Principatul Transilvaniei, condus de regina Isabella și fiul ei Ioan Sigismund, devenind centrul economic, cultural și religios al acestui principat. Între 1545 și 1570, sașii părăsesc orașul, iar acesta devine încet-încet un centru al nobilimii ungare.

După pierderea bătăliei de la Mirăslău din 18-28 septembrie 1600, Mihai Viteazul va suferi în Cluj și pierderea căpitanului său Baba Novac, executat de unguri în actuala Piață a Unirii. În 3 august 1601 însă, Mihai Viteazul se întoarce la Cluj cu armata, iar orașul i se predă, în timp ce unii dintre nobilii care au participat la executarea lui Baba Novac au părăsit în grabă așezarea.

Istoria Clujului de atunci și până în prezent a cunoscut mai multe turnuri și evenimente importante. Mărturie pentru acestea stau astăzi clădirile și edificiile istorice ale acelor vremuri, care pot fi vizitate oricând de turiști.

Datorită aglomerării urbane din prezent, dar și multitudinii de obiective turistice, turiștii pot apela la serviciile de rent a car pentru a se asigura că dispun de timpul și mijloacele necesare pentru vizitarea întregului oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.