Hipnoza: Cea mai eficientă metodă de a renunța la fumat, arată un meta-studiu de anvergură

O recentă meta-analiză publicată în New Scientist afirmă că hipnoza este cea mai eficientă metodă de a renunța la fumat. Acest studiu vast, cea mai mare comparatie științifică realizată vreodată pe această temă, combină rezultatele a peste 600 de studii, implicând aproape 72.000 de participanți din SUA și diverse țări europene.
Frank Schmidt și studentul său, Chockalingam Viswesvaran, de la Universitatea din Iowa, au condus această cercetare monumentală, care a examinat o gamă largă de tehnici pentru renunțarea la fumat. Deși studiul nu s-a concentrat specific pe eficiența diferitelor tehnici de hipnoză, rezultatele sale oferă o perspectivă valoroasă asupra rolului pe care hipnoza îl poate juca în combaterea dependenței de nicotină.
Rezultatele, publicate în Journal of Applied Psychology, arată o rată medie de succes pentru toate metodele de 19%. Cu toate acestea, hipnoza a ieșit în evidență ca fiind cea mai eficientă tehnică, cu o rată de succes de 30%. Această tehnică implică inducerea fumătorilor într-o stare de relaxare profundă, urmată de ascultarea de sugestii hipnotice prin intermediul unor inregistrari audio.
A doua cea mai eficientă tehnică a fost combinația dintre exerciții și terapia respiratorie, cu o rată de succes de 29%. În contrast, sfaturile medicilor de familie au avut cel mai scăzut impact, cu un grad de reușită aproape inexistent. Mestecatul de gumă cu nicotină a avut o eficiență modestă, de aproximativ 10%, în timp ce auto-ajutorul, sub forma cititului cărților, a atins o rată de succes de 9%.

„Am constatat că implicarea medicilor nu a avut un impact atât de mare pe cât ne-am așteptat”, a spus Schmidt. „Speculăm că motivul este că conținutul tratamentului contează mult mai mult decât statutul persoanei care îl oferă”.
Surprinzător, pentru cei cu tulburări cardiace grave – cei care au un motiv clar de a renunța la fumat – rata de succes a atins 36%.
David Pollock, directorul ASH, a mărturisit că a fost luat prin surprindere de succesul hipnozei, deoarece dovezile anecdotice sugerau contrariul. Într-adevăr, Societatea Britanică de Hipnoză Medicală și Dentară nu a fost surprinsă de aceste rezultate. Președintele ei, Christopher Pattinson, a afirmat că „te
hnicile actuale de hipnoză sunt departe de imaginea lor populară. Cele mai recente tehnici de tratare a dependenței de fumat prin hipnoză ating rate de succes de până la 60% dintr-o singură ședință”.
Richard Doll, epidemiologul care a efectuat studiile de pionierat asupra riscului de a fuma, a susținut că succesul aparent al hipnozei și rata mare de renunțare a pacienților cu boli de inimă susțin propriile sale observații.
Cu toate acestea, el a fost surprins de rata scăzută de succes a celor care au încercat să renunțe doar prin forța voinței: „Majoritatea oamenilor consideră că nu este prea greu să renunțe”, a spus el. „Singura modalitate de a reuși este să vrei să o faci suficient. Trebuie să apreciezi cu adevărat care este riscul. Am fumat și am renunțat fără prea multe dificultăți.”
Acest studiu amplu pune în lumină potențialul mare al hipnozei în combaterea dependenței de fumat, deși mai este nevoie de cercetări pentru a înțelege mai bine care sunt cele mai eficiente tehnici de hipnoză. Cu toate acestea, este clar că hipnoza ar putea deține cheia succesului pentru mulți dintre cei care luptă să renunțe la fumat.
Studiul il poti citi integral aici