Legea ne pedepseste mai aspru sau mai usor daca comitem infractiuni sub influenta alcoolului!?

Share Button

Scuza perfecta a tuturor este sa dam vina pe bautura atunci cand facem ceva rau, inclusiv cand comitem o infractiune. Daca in fata prietenilor poate merge aceasta scuza cand facem lucruri mai putin grave, in fata judecatorului de cele mai multe ori ne agravam situatia. Putini stiu acest lucru. Betia voluntara ne poate mari pedeapsa pentru ca legiuitorul poate considera ca bem pentru a ne face curaj sa comitem lucruri pe care altfel nu am avea curajul sa o facem.

Betia poate de asemenea sa nu fie luata in calcul de judecator atunci cand aplica pedeapsa. De asemenea, betia poate fi considerata cauza de neraspundere penala, iar cel care a comis infractiunea nu va mai raspunde penal, nici macar cu o amenda. Vom trata fiecare caz in parte pentru a explica ce se poate intampla.

Vom clasifica betia in patru tipuri – voluntara si completa, voluntara si incompleta, involuntara si completa, involuntara si incompleta. Betia este involuntara atunci cand intram in stare de ebrietate fara a consuma alcool. Putem foarte bine sa lucram intr-o fabrica de bere si sa inhalam aburi, ori putem lucra intr-un alt mediu asemanator.

Este completa betia in care ne pierdem complet capacitatile intelective sau volitive. Nu inseamna neaparat ca nu mai putem reactiona. Ne putem misca pentru ca altfel nu putem comite infractiuni numai ca nu mai putem judeca limpede. Oricum e greu de explicat fenomenul insa cred ca ati inteles ideea.

Betia involuntara incompleta este o cauza atenuanta. Cu alte cuvinte judecatorul va aplica o pedeapsa mai mica decat cea normala insa nu il va ierta pe faptuitor. In schimb, la betia involuntara si incompleta, faptuitorul va scapa complet de pedeapsa.

La betia voluntara judecatorul va tine cont daca faptuitorul a consumat alcool in vederea comiterii unei fapte penale sau a baut de placere. Daca a consumat pentru a comite infractiunea, acesta va primi o pedeapsa marita. In cazul in care nu a consumat pentru a comite infractiunea, judecatorul nu mai este obligat sa aplice o circumstanta atenuanta sau agravanta astfel incat poate aplica, dupa caz o pedeapsa normala ori una mai mica sau mai mare.

Trebuie precizat ca in Codul penal se vorbeste de intoxicatie si nu de stare de ebrietate. Asadar spectrul se mareste si intra aici si consumul de substante psihoactive, adica droguri. Se aplica aceleasi reguli ca la betie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.